Nässlor - ogräs eller mirakel?

Brännässla - Urtica dioica
En av våra vanligaste örter som växer överallt där man inte vill ha dem. Många  ogillar nässlan för de smärtsamma utslagen man får vid beröring. Men nässlor är fullmatade med nyttigheter och en av de första “ogräsen” som sticker upp ur jorden efter en lång och mörk vinter. (Snart får vi börja plocka!) 
 Nässlor är fullmatade med nyttigheter som hjälper vid vårtrötthet orsakad av vitamin och blodbrist. De innehåller bl.a järn, fosfor, kalk, A- och C-vitamin.
Nässlan hör till våra allra näringsrikaste växter. Den kan tävla med bondbönan som anses enastående ur näringssynpunkt och den har dubbelt så stort näringsvärde som moroten. Färska nässlor är blodbildande, urindrivande, svagt sänkande av blodsockerhalten samt ökar genomströmningen i huden. Nässlorna används också inom örtmedicinen mot förstoppning och reumatism.
Det är de unga nässlorna som kommer på våren som man ska använda. Speciellt om man tänkt göra te av dem eller använda i maten. Äldre nässlor bildar kalciumkarbonatkristaller i sina blad och kan irritera njurarna.
När vi kommer till håret så stimulerar brännässlan hårväxten och gör håret glansigt och mjukt. Den motverkar också håravfall. Hårvårdsprodukter gjorda på nässla blir vackert gröna då den innehåller så mycket klorofyll.
Vid problem med skorv och mjäll kan man prova att skölja hår och hårbotten med en nässel blandning, som stimulerar hårväxt och hämmar mjällbildning. Koka upp 5 dl vatten och blanda i 1 matsked äppelcidervinäger och 3 matskedar torkad nässla. Låt dra i 30 minuter. Sila och låt det svalna. Används efter hårtvätt som en sista sköljning. Nässlor har också en svagt tonande effekt och passar speciellt bra till mörkt hår!




Färska nässlor, handskar och stövlar är nödvändiga vid insamling.


Torkade nässlor, redo att användas! Bränns inte längre.

(Bilderna är lånade från google)

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Äppelcidervinäger

Björken

Torv