Björken
Nu när våren nalkas tänkte jag skriva lite om björken och dess egenskaper. Det här ståtliga trädet har nämligen många läkande egenskaper i sina blad och i saven.
De späda gröna bladen innehåller mycket C-vitamin, som är bra mot vårtrötthet och stärker kroppens immunförsvar. Det gör att också urinen blir mera basisk vilket förebygger bakterietillväxt. Björkens blad hjälper kroppen att göra sig av med slaggprodukter och vätskeansamlingar. Björklövste är bra att dricka om man har problem med njurarna, retlig urinblåsa eller blåskatarr. Björk bladen är fina att lägga i sallad, speciellt potatissallad.
Utdrag från björklöv är ett klassiskt medel för hår och hudvård. Det innehåller garvämnen som verkar sammandragande. Samt rikligt med saponiner som är skumbildande, vilket gör att schampo gjort på björkavkok löddrar bra.
Björken stärker huden och hjälper vid hudinflammationer. Den passar speciellt bra till torr och känslig hud. Infusion på björkblad kan man använda som bas i hudkrämer och bladen går bra också i en rengörande hud skrubb.
Björksaven kan användas som hår skölj för att stärka håret och främja tillväxten. Det går också bra att blanda med i ett ekologiskt schampo. Saven innehåller c-vitamin, frukt-och aminosyror, kalium, kalcium, fosfor, magnesium, järn, zink och natriumantioxidanter och spårämnen.
På 1800-talet blev björksaven ett undermedel för hår och hud, och det var vanligt förr i tiden att ha med i hårvatten, för att främja hårväxten och skrämma bort ohyra.
Som dryck är den effektiv vid magbesvär, huvudvärk, reumatism och artrit. Den sägs även hjälpa mot björkpollenallergi. Man kan tappa björksav på våren när saven börjar stiga, innan bladen slagit ut. Då krävs det att man har markägarens tillstånd. Saven håller sig ca 1 vecka i kylskåp. Att tappa sav skadar inte trädet så länge man täpper till hålet.
Te av björklöv är faktiskt ganska gott! Jag har provat. Så när bladen börjar spricka är det bara att gå ut med korgen och samla löv. (Med markägarens tillstånd.) Använd bondförnuftet och plocka inte från träd som står nära intill vägar och åkrar. :)
Kommentarer
Skicka en kommentar