Äppelcidervinäger


Såhär i förkylningstider vill jag tipsa om äppelcidervinäger, som i flera generationer varit en beprövad huskur.
En dryck gjord på utspädd äppelcidervinäger i vatten kan bota en hel del åkommor. (ca 1 msk i ett vattenglas brukar jag lägga) Den är antiseptisk och inflammationshämmande och stärker immun försvaret.
Det motverkar försurning i kroppen och gör att virus och sånt får svårare att få fäste. Den stimulerar också avgiftning av tarmen. Ett bra komplement om man försöker bli av med tarmparasiter, som springmask.
Äppelcidervinäger är också väldigt bra för håret och huden! Om du någon gång märker att du börjar tappa mera hår än vanligt,dvs ca 100 hårstrån om dagen eller att det till och med blir kala fläckar på huvudet kan det eventuellt bero på en störd ämnesomsättning. Då kan man prova att dricka ett glas utspädd äppelcidervinäger till måltiderna i sex till åtta veckor.
Det gör att ämnesomsättningen regleras, mineralbrist jämnas ut och hårväxten kan stabilisera sig.
Att naglarna blir sköra och börjar skiva sig kan också bero på mineralbrist, speciellt kisel, kalcium och natrium brist. Då kan det rättas till med äppelcidervinäger då den innehåller mycket av dessa mineraler.

Hår skölj med äppelcidervinäger
En sköljning med ¾ liter vatten och ¼ kopp äppelcidervinäger efter hårtvätten gör håret mjukt, glänsande, lättkammat och tar fram din hårfärg. Den bästa effekten får du om du sköljer med den här blandningen efter varje hårtvätt. Du kan också massera hårbotten med utspädd äppelcidervinäger.
Äppelcidervinäger kan med fördel användas vid mjäll och klåda i hårbotten. Då tar man också utspädd äppelcidervinäger i hårbotten efter hårtvätt. Ett annat sätt är att doppa en urvriden tvättlapp i äppelcidervinäger och fukta hårbotten bit för bit och låt det sitta i åtminstone en halvtimme,tvätta sedan håret som vanligt. (Med ekologiskt schampo såklart!)
Torr sprucken hud på händerna kan lindras genom att smörja med en salva gjord på lika delar olivolja och äppelcidervinäger. Används varje gång man tvättar händerna, eller till natten. Huden blir mjuk och smidig på nytt! Luktar inte som rosor direkt men man vänjer sig.
Obs! Vinäger kan interagera med vissa läkemedel och vara väldigt farlig för patienter med diverse sjukdomar, såsom diabetes. Tänk också på att inte ta äppelcidervinäger under för långa perioder åt gången, då det kan ha motsatt effekt och göra kroppen sur.




("Naturligt frisk med äppelcidervinäger", bilden lånad från google.)

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Björken

Torv