Schampo?



Vad är egentligen ett schampo och varför behöver vi det?

Lite historia:

Förr i tiden var det inte speciellt vanligt att tvätta håret, läkare i norden ansåg ännu på 1800-talet att det var rent  av riskabelt att blöta huvudet. Speciellt under vinterhalvåret tyckte man sällan att det var nödvändigt. Exempel på vad man kunde använda till hårtvätt då var alkohol, ättika, ägg och torrschampo. Men när tensid schampon började dyka upp på 1950 talet försvann nästan allt annat på bara några år.
Dagens schampo hör till denna kategori och där ingår det väldigt mycket som inte är till fördel för hälsan. Bl.a cykliska silikoner(plast), syntetiska konserveringsmedel, parfymer som innehåller ftalater, sulfater (SLS/SLES) som är starka rengöringsmedel och används i allt från tandkräm till bilschampo. De tvättar lite för bra och torkar därför ut huden och hårbotten. De är dessutom allergiframkallande, starkt hudirriterande och svåra att bryta ner och stannar därför kvar i dricksvatten och hav.

Allt det här gör att hårbotten måste försöka balansera det hela genom att producera mer fett, och så blir man fast i en ond cirkel och kan utveckla hårbottenproblem som t.ex mjäll och kliande hårbotten.
Silikoner och mineralolja som  ofta finns i balsam och stylingprodukter  gör håret glansigt, men utan volym och därför behöver man ett antal andra stylingprodukter för att få fason på håret igen. Det gör i sin tur att håret ser fett och smutsigt ut ganska fort igen, och för att få bort resterna från stylingprodukterna behövs starka schampon. För många av silikonerna är inte vattenlösliga. Ja, det blir som ett ekorrhjul.

När man byter till ekologiskt schampo får man ha lite tålamod med att håret kanske behöver vänja sig ett tag, rengörings tensiderna är ju mycket mildare i vanligt schampo. Därför är de skonsammare mot hårbotten, de tvättar inte bort hudens skyddslager så att säga.

Ekologiskt schampo löddrar ofta lite mindre än vanligt schampo. Det är bäst att använda bara en liten mängd schampo, och istället tvätta två gånger. Kom ihåg att massera hårbotten ordentligt! Då ökar också blodcirkulationen i hårbotten.
Håret kan i början kännas lite strävt med ett ekologiskt schampo, och det beror på att det inte innehåller silikoner och annat skräp. Håret får vara naturligt. Genom att använda ekologiskt balsam kan håret ändå kännas mjukt och lent, men ge det en tid att vänja sig med förändringen! Eftersom ekoschampo inte klarar av att  tvätta bort silikoner och "vanliga" stylingprodukter är det bra att byta ut dem också mot ekologiska alternativ!

Lycka till!



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Äppelcidervinäger

Björken

Torv