Indisk huvudmassage


Ja vad är det för något egentligen? 
Jag kan berätta att det är en tusen år gammal massageform som härstammar från den urgamla ayurvedan. (Som betyder indisk läkekonst). Massagen har förts vidare genom generationerna, både inom familjerna där kvinnor masserat varandra och spädbarnen och som en del av servicen då männen gick till barberare för att klippa och raka sig. Så är det än idag. 
Man har vetat om att massagen har en stor betydelse för hälsan och välmåendet. Indiska kvinnor såg det också som en skönhetskur för håret, och man använde ordentligt med olja för att få håret att växa bättre. 
En indisk man vid namn Narenda Mehta utformade en västerländsk variant av den indiska huvudmassagen då han insåg att människorna här ofta har problem med nacken, axlarna och ansiktet. Det beror ofta på blockeringar orsakade av stress. Han tillförde då massage av axlar, nacke, armbågar och ansikte. (I den ursprungliga indiska huvudmassagen var det endast huvudet man masserade).  Massagen är tänkt att balansera kroppen via beröring av chakra-punkter och påverka människan holistiskt. Både fysiskt, psykiskt och emotionellt.
Det rekommenderas att man använder vegetabiliska oljor vid massagen, de har en vårdande effekt på hud och hår och är mycket vitaminrika. Det blir också bättre glid då man masserar.
Massagen utförs i sittande ställning och man har kläderna på. Det är viktigt att vara avslappnad, ha fötterna i golvet och inte sitta med benen i kors. Energin ska kunna flöda fritt.
Under massagen förbättras blodcirkulationen och ämnesomsättningen lokalt och en reningsprocess sätts igång. Det gör att slaggämnen transporteras bort och det är viktigt att dricka ordentligt med vatten efteråt.
Indisk huvudmassage kan rekommenderas för dem som behöver koppla bort en stund från stress och vardagsbekymmer, bli av med huvudvärk och spänningar i nacke och skulderblad, eller bara koppla av och njuta en stund! Olika blockeringar och negativa känslor kan komma fram under massagen och det är helt okej.
I samband med indisk huvudmassage kan man göra en rengöringskur med lera, torv eller carrageen för att avlägsna slaggprodukter från kroppen.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Äppelcidervinäger

Björken

Torv